Σταύρωση Χριστού

Γιατί η Εκκλησία μας τιμά τόσο πολύ την Σταύρωση και τον Σταυρό του Χριστού μας;

Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης!

Τιμά σήμερα η Εκκλησία την Σταύρωση και το Σταυρό του Χριστού μας ορίζοντας την Γ’ Κυριακή των νηστειών ως Ημέρα της Σταυροπροσκύνησης Του.

Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα
και την Αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν!

Διότι ηθελημένα ο Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό για να σταυρωθεί.
Ηθελημένα δέχτηκε να πληρώσει όλες τις συνέπειες της Αμαρτίας του Ανθρώπου που αποκορύφωμα είχαν την Έξοδο από τον Παράδεισο, την αποστασία από τον Θεό, την φθορά, τον Θάνατο και μετά τον θάνατο, τον Άδη όπου άρχοντας ήταν ο διάβολος!

Πριν την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού όλες οι ψυχές δίκαιες και μη, πήγαιναν μετά θάνατο στον ίδιο τόπο, τον Άδη όπου άρχοντας και εξουσιαστής ήταν ο διάβολος.

Συνέτριψε την εξουσία του διαβόλου στην Άδη και ελευθέρωσε το Ανθρώπινο Γένος από το διάβολο, δημιουργώντας τον Παράδεισο ώστε όσοι αγαπούν τον ελάχιστο αδελφό να πηγαίνουν εκεί μαζί Του, αφήνοντας όσους δεν αγάπησαν τον ελάχιστο αδελφό με τον διάβολο στην Κόλαση.

Μετά τη Σταύρωση, την Ανάσταση και τον Παράδεισο μας χάρισε την Αθανασία στην Βασιλεία των Ουρανών όπου το Ανθρώπινο Γένος θα συμβιώνει Αιωνίως με την Αγία Τριάδα!

Πως όμως απέθανε;
Πως μας χάρισε την Αθανασία και τη Βασιλεία των Ουρανών;

Με την εκούσια Σταύρωση στον Σταυρό!

Με τον εκούσιο εξευτελισμό.

Με την Άκρα Ταπείνωση Του -να δεχτεί τον Σταυρικό θάνατο ενώ ήταν Αθάνατος.

Να αφήσει στο Σταυρό την Ανθρώπινη Φύση Του πλήρως απαρηγόρητη από κάθε Θεία Παρηγορία ώστε να βιώσει τον πόνο του ψυχικού και σωματικού του εξευτελισμού.
«Πάτερ ίνα τι με εγκατέλειπες»
Συνέστειλε την Θεία Φύση ώστε να μην παρηγορεί στον Σταυρό την Ανθρώπινη Φύση Του.

Με το “Άφες αυτοίς” ζήτησε από τον Θεό Πατέρα μας και έλαβε πριν πεθάνει την Άφεση των Αμαρτιών μας που ήταν το ζητούμενο.

Επανέφερε με την Άκρα Ταπείνωση Του την Άφεση των Αμαρτιών μας και το Μυστήριο της Μετανοίας που έχασε ο Άνθρωπος με την Άκρα Υπερηφάνεια του Αδάμ και της Εύας.

Επανέφερε τον Άνθρωπο στον Παράδεισο μαζί Του ενώ βρισκόταν στον Άδη με άρχοντα το διάβολο.

Μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση Του αναλήφθηκε και κάθισε την Ανθρώπινη μας Φύση εκ δεξιών του καθιστώντας μας δεκτικούς της Ζωής της Αγίας Τριάδος πράγμα που ολοκληρώθηκε με την Πεντηκοστή.

Όλη αυτή η Δωρεά δόθηκε από τον Θεό Πατέρα μας διότι ο Υιός Του ο Χριστός, δέχτηκε να εξοφλήσει για μας το χρέος της Αμετανοησίας του Αδάμ στον Παράδεισο.

Χάσαμε με την Αμετανοησία του Αδάμ τον Θεό και τον Παράδεισο και τον κερδίσαμε ξανά με την εκούσια Σταύρωση του Χριστού.

Γι αυτό στη μέση των πέντε Κυριακών της Νηστείας Σαρακοστής, η Εκκλησία μας όρισε σήμερα την Τρίτη Κυριακή , την τιμή του Σταυρού, την Σταυροπροσκύνηση.

Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα
και την Αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν!

Ανδρέας Χριστοφόρου

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή στην κορυφή