'Ακρα Ταπείνωση

Προσευχή εις τον Εσταυρωμένον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν κάτωθεν του Σταυρού τη Μεγάλη Πέμπτη

Δέσποτα Κύριε Ιησού Χριστέ μου,

Ευρισκόμενος κάτωθεν του Σταυρού Σου, συγκλονίζομαι όλος ατενίζων το μέγα έλεος, την άκρατον φιλανθρωπίαν, την ένθεον ταπείνωσιν και την αμέτρητη αγάπη Σου δι’ εμέ και όλον το ανθρώπινον γένος.

Πώς Εσύ, ο Παντοδύναμος Θεός, κατεδέχθης να γίνεις άνθρωπος και να ανεβείς εις τον Σταυρόν, για να εξοφλήσεις τις αμαρτίες εμού του αμαρτωλού και αχρείου που καταδαπάνησα τη ζωή μου παραβαίνων όλες τις Αγίες Εντολές Σου.

Πώς Εσύ, ο Υιός του Θεού Πατρός, απεδέχθης να λάβεις δούλου μορφήν, να εξευτελιστείς, να καταπτυσθείς, να ραπιστείς, να κολαφιστείς, να μαστιγωθείς από τον λαό Σου, εγκαταλειφθείς από τους μαθητές Σου και από τον Πατέρα Σου, να δεχθείς όλη την αμαρτία και τον ανθρώπινο πόνο, για να μας απαλλάξεις από τα δεσμά της αμαρτίας και τον θάνατο!

Πώς να συλλάβει ο φίλαυτος νους μου την Άκρα Ταπείνωση!

Πώς να βιώσει η ακάθαρτη καρδία μου το σεμνό Σου εκούσιο Πάθος!

Μένω άφωνος και γεμάτος δέος σκύβω τον αυχένα μου επί του Σταυρού, ασπάζομαι τους Αγίους Πόδας Σου και από καρδίας, όλος σύννους, κραυγάζω προς Σε:

Συγχώρεσέ με Κύριε τον αμαρτωλό, συγχώρεσέ με! Βοήθησέ με να συνειδητοποιώ ότι η παράβαση των Αγίων Εντολών Σου με κάνει δούλο της αμαρτίας, με οδηγεί να εξουσιάζομαι από τις δυνάμεις του σκότους του αιώνος τούτου, μου φέρνει κατάθλιψη, ταραχή, θυμό και όλους τους καρπούς των πονηρών πνευμάτων!

Συγχώρεσέ με και βοήθησέ με να μετανοώ καθημερινά και διαρκώς και να οδηγούμαι, συνοδευόμενος από το Πνεύμα το Άγιο, στον Ιερέα, για να λαμβάνω από Σένα την άφεση των αμαρτιών μου και τη ζωή την αιώνιον, δηλαδή τη ζωή του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Συγχώρεσέ με και οδήγησέ με στη μετάληψη του Αγίου Σώματος και του Αγίου Αίματός Σου, ώστε να μένεις εν εμοί καγώ εν Σοί, όπως παρήγγειλες στους μαθητές Σου στο μυστικό δείπνο, προσφέρων τον αγιασμένον Άρτον και Οίνον.

Μένω κάτω στα πόδια Σου και αισθάνομαι τα δάκρυα, τον ιδρώτα και το αίμα Σου και προπαντός την Αγάπη Σου, να με περιλούουν και να μου σβήνουν όλες τις αμαρτίες και τις ανομίες μου και να ελευθερώνομαι από την αμαρτία και τις εξουσίες των πονηρών πνευμάτων.

Ελεημένος και συγχωρεμένος από Σένα, επιθυμώ κι εγώ να συγχωρέσω από καρδίας όσους με έβλαψαν.

Επιθυμώ όλοι να γευτούν την άφεση των αμαρτιών, που πηγάζει από τον Σταυρό Σου, από τον φρικτό Γολγοθά και όλοι να ζήσουν την Αιώνιο Ζωή και την Αγία Ανάστασή Σου!

Επιθυμώ, με ένα στόμα και μια φωνή, όλοι μαζί να ομολογήσουμε και να κραυγάσουμε, ότι Εσύ είσαι ο Αληθινός Θεός, που ήλθες στον κόσμο και έγινες άνθρωπος, εσταυρώθης, ανέστης, ανελήφθης και εκάθισες εκ δεξιών του Πατρός, για να ελκύσεις και εμάς μαζί Σου, για να γίνουμε όλοι μέτοχοι της Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν!

Ανδρέας Χριστοφόρου

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή στην κορυφή